Oras

Apklausa

Kuri santvarka patinka?

Dienos informacija (day.lt)


Socialinis eksperimentas Švedijoje

       Švedijos kūrybinė grupė „STHLM Panda“ lifte suvaidino žodinės ir fizinės prievartos prieš moterį sceną. Buvo norima sužinoti, kaip tokioje situacijoje elgsis lifte šalia prievartą naudojančio vyro esantis žmogus. Visa tai buvo filmuojama slapta kamera.

       Šio eksperimento rezultatas buvo daugiau nei apverktinas. Tik viena moteris iš 53 sudrausmino prieš moterį naudojantį prievartą vyrą, pareikalavo nutraukti tyčiojimąsi iš moters ir pagrasino, kad iškvies policiją. Visi kiti žmonės, kurie matė, kaip jaunas vyras skriaudžia merginą, muša ar grasina net nužudyti, vaizdavo, kad nieko nevyksta, stengėsi į siautėjančio vyro pusę nežiūrėti, ir kuo greičiau iš lifto išeiti, paliekant merginą skriaudiko rankose. O viena moteris paprašė: „tik to nedarykite prie manęs“.

       Šis eksperimentas parodė, kad Švedijos gyventojai abejingai žiūri į prievartą, linkę nesikišti, kad tik jų pačių smurtautojas neužkabintų, nori išvengti nemalonumų, kurie galimi sudrausminus smurtautoją. Nors jaučia gėdą, kad nepadeda skriaudžiamam žmogui. Tikriausiai dėl to vaizdo įraše jų veidai yra paslėpti.

       Kodėl Švedijoje žmonės elgiasi neutraliai, abejingai, kai mato skriaudžiamą žmogų, nebando ginti silpnesniojo. Ar tai yra kapitalistinės individualistinės visuomenės požymis, kurioje kiekvienas kovoja už save ir joje nėra  kolektyvistinėje visuomenėje būdingo įpročio padėti kitam žmogui, ar tai auklėjimo, kurio tikslas sukurti naują, geresnę visuomenę, spragos.

2014-11-15

Komentarai

Skelbti naują komentarą

Šio laukelio turinys yra privatus ir nerodomas viešai.

Archyvas